Spanyol falatkák, azaz: TAPAS


Megkésve bár, de cseppet sem törve jelentkezem a tapas-os bejegyzéssel. Bár már rég elkészítettem a fotókat, az étel is ezer éve elfogyott, időm nem igen jutott egy ilyen vaskos bejegyzéshez. Eleinte úgy gondoltam, hogy két bejegyzést fogok csinálni: egyet kimondottan a madridi tapasozásainkról, evésekről és egyet az itthoni változatról. Ehelyett a kettőt összevonom és egy kör alatt lezavarom. Nem hiszem, hogy ez probléma lenne, hiszen így egy helyen lesz minden olvasható. Madrid a tapas bölcsője, egymás hegyén-hátán helyezkednek el a bárok, az utcákon kígyóznak a sorok, ha valakinek nem jut talponálló hely a báron belül, akkor az utcán fogyasztja el a falatkáit. Nem kirívó eset az ilyen, ott mindenki így csinálja.

Éttermi javaslatokat nem tudok tenni, hiszen mi "csak" a bárokat jártuk, illetve a piacra tértünk vissza rendszeresen, ha enni akartunk. Persze, ha bármi konkrét kérdés van, akkor írjatok nyugodtan, hátha tudok segíteni!
Madridi beszámoló még itt.


A képek minőségéért és szépségéért előre is bocsánatot kérek, mert ezeket az asztalnál fotóztam evés előtt, nem nagyon tudtam fényekhez stb. igazítani. Igazi terülj-terülj asztalkám volt.


Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
1 kis fej hagyma
300 g bárányhús (de készíthetjük akár marhából, vagy sertésből is)
1 tojás sárgája
1 ek. citromlé
1/2 kk őrölt római kömény
1 kk. füstölt paprika
1 ek. apróra vágott menta
bors
olívaolaj

A mártogatáshoz:
paradicsomszósz (hagymát-zellerszárat-répát megpirítjuk olajon, majd felöntjük paradicsompürével - passataval - és összefőzzük)

Elkészítés:
A húst daráljuk le, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, formázzunk belőle diónyi golyókat, majd kevés olajon minden oldalukat pirítsuk körbe. Néhány perc alatt meg is sülnek a húsgombócok. Tálaljuk paradicsomszósszal.


Hozzávalók: 
(recept egy kis spanyol nyelvű, tapasos könyvből)
1 ek. só
1/2 ek. füstölt paprika (csípős, vagy édes)
500 g blansírozott mandula
olívaolaj

Elkészítés:
A mandulát pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd öntsük fel az olajjal, szitáljuk rá a sót, a paprikát és így pirítsuk, nagy lángon forgassuk át vele, majd tálaljuk. Finom rágcsa!


Hozzávalók 5-6 főre:
500 g nyers rák
1 nagy piros chili
6 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
csipet füstölt paprika

Elkészítés:
Készíthetjük egész rákokból, de meg is tisztíthatjuk őket és akkor csak a rákfarkakból. Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk bele a finomra vágott fokhagymát és chilit. 1 perc után dobjuk hozzá a rákokat is, majd folyamatos rázogatás mellett süssük 3-4 percig őket. A rák színe a szürkéből matt narancssárgára, a húsa matt fehérre vált. Ha a húsának a színe még opálos, akkor az azt jelenti, hogy nem sült át, még nyers. Tálaljuk füstölt paprikával megszórva, 1-2 gerezd citrommal és friss, ropogós kenyérrel.


Hozzávalók 5-6 főre: 
(Jamie Oliver recept)
1 kg aprószemű, újkrumpli
olívaolaj
1 tk. paprika

A szószhoz:
olívaolaj
1 finomra vágott hagyma
4 gerezd fokhagyma
chili ízlés szerint
1 db répa
néhány szál kakukkfű
400 g konzerv paradicsom
1 ek. sherry ecet
tengeri só


Elkészítés:
Főzzük elő a burgonyát sós vízben, 10-15 perc alatt. Készítsük el a szószt. Kevés olívaolajon pároljuk meg a finomra vágott hagymákat, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott chilit, répát és a kakukkfüvet. Pároljuk ezeket együtt 5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az ecetet, sózzuk és borsozzuk. Főzzük kb. 15-20 percig. A krumplit méretüktől függően vágjuk félbe/negyedekben/nyolcadokba. Olajban pirítsuk meg minden oldalukat (dobhatunk mellé rozmaringágat, fokhagymagerezdet). Ha a burgonya megsült, itassuk le róla az olajat, majd szórjuk meg a paprikával, sóval. A szószt turmixoljuk simára, majd mártogassuk bele a burgonyát.


Volt még galíciai polip is, de az tulajdonképpen semmi extra. Főzzük meg a polipot az alábbiak szerint, majd szeleteljük fel és szórjuk meg füstölt paprikával.

A Mercado de San Miguel a város központjában fekszik, könnyen megtalálható, semmivel sem téveszthető össze az épülete. Ide jár a turisták - de szerencsére helyiek is akadnak - tömege tapasozni, borozni. Érdemes akár minden nap beugrani ide, mindig mást és mást kóstolhatunk.

Iberico "chips" a Mercado de San Miguelen

Mercado de San Antón második szintje, ahol a bárok találhatók. Nekem ez a piac talán jobban tetszett mint a San Miguel, mert ez kevésbé nyüzsgő, nyugodtabban tudsz nézelődni. Persze ebédidőben tele van helyiekkel, akik bedobnak egy gyors szendvicset - bocadillo -, vagy valami könnyű ételt.

Ahol osztrigát árulnak, ott mindenhol szabadon kiválaszthatod, hogy melyik fajtából, hányat kérsz. Kapsz hozzá egy gerezd citromot és eheted is.















Churros con chocolate
Bár nem éppen egy fogyókúrás reggeli, de ha Spanyolországban tartózkodunk, kötelező annyiszor, ahányszor csak lemegy!



Megjegyzések

  1. Szívesen lettem volna vendég az asztalodnál...Ízkavalkád és Terülj, terülj asztalkám volt! A képeid, pedig, mint mindig, csodásak! Ahogy ezeket nézegetem, rögtön csomagolnék, és utaznék egyet...

    VálaszTörlés
  2. Az első kép valami fantasztikus! Azonnal Madridba akarok menni :D

    VálaszTörlés
  3. A párom holnap megy Madridba 3 napra. Feltétlen átküldöm neki a bejegyzésedet, hogy még indulás előtt nézze meg! :)

    VálaszTörlés
  4. Az összes fotó csodás, de azok a paradicsomok most nagyon megfogtak :-)))
    micsoda csatni lehetne belőle ;-)
    Axi

    VálaszTörlés
  5. Mindig ámulok és bámulok a blogodon, imádom olvasni, gyönyörködni a képekben. A madridi bejegyzésednél olyan irigy voltam! Imádom Spanyolországot, minden egyes szegletét. Szuper beszámoló volt ez is, a képek nagyon tetszettek, és éljen a chocolate con churros! :-) Azt hiszem, az Atochán ettük a legjobbat. :-)

    VálaszTörlés
  6. Szuper összefoglaló! Imádjuk mi is a tapas-t, volt alkalmam Madridban is megkóstolni. Otthon inkább a patatas bravas-t készítem:)

    VálaszTörlés
  7. Még hogy nem jó fotók...Egyszerűen gyönyörűek. Mi most jöttünk haza Barcelonából és ott is egymást követik a tapas bárok. Bár mi inkább a tengeri halakra és finomságokra izgultunk rá:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése